En bilsemester är precis som det låter, att semestra med bil som färdmedel. Vanligtvis bilsemestrar man som svensk inom Sverige eller i Europa. Att åka längre sträckor är både dyrt och tar väldigt lång tid. Vill man bilsemestra i andra världsdelar är det bättre att flyga dit och hyra en bil på plats. På denna sida är det bilsemester i Sverige och Europa som beskrivs.
När man ska ut på bilsemester är förberedelserna viktiga. Det finns inte så många färdiga paketresor att hitta, samtidigt som charmen med en bilsemester är att planera den helt själv. Här nedan får du lite tips på vad du bör tänka på under resans gång, samt kolla upp i förväg medan du fortfarande är hemma. Det första du ska göra är att planera en huvuddestination med din bilsemester. Det går såklart att vara spontan ock bestämma det under resans gång, men det kan vara problematiskt vilket du kan läsa mer om nedan.
Försäkringar
För det första ska man kolla upp sina försäkringar. Både de som gäller bilen och de som gäller dem som ska följa med. Vår svenska sjukförsäkring gäller i hela EU, men det är bra att ha med sig sitt svenska sjukförsäkringskort på resan. Detta gör att sjukvården i utlandet vet att du är sjukförsäkrad i Sverige och att de kommer få betalt för dina sjukvårdskostnader. När det kommer till bilförsäkringen är det viktigt att kolla upp villkoren så att ni får rätt hjälp om olyckan är framme när ni är utomlands. Det kan handla om rätt till lånebil i utlandet samt ersättning för extrakostnader i samband med att bilen måste repareras på plats. Om man ska resa i Östeuropa är är det ofta nödvändigt att skaffa en tilläggsförsäkring eftersom risken för stöld, inbrott eller trafikolycka är större där.
Boende
Det kan vara skönt att ha hotellnätter bokade i förväg så att man är säker på att ha någonstans att sova. Om det gäller övernattningar på vägen till och från resans huvudmål går det vanligtvis bra att hitta hotell på plats. Om det är fullbokat överallt där man tänkt övernatta kan man ju alltid åka vidare till nästa stad och prova lyckan där. Gäller det boende på resans huvudmål där ni planerar att bo flera nätter i sträck är det bra att ha det bokat i förväg. Är det badorter eller populära städer kan det vara omöjligt att få tag i hotellrum fler nätter i rad under högsäsong. Då är det viktigt att ha bokat i förväg så att man vet att man har kontinuerligt boende på samma hotell under hela vistelsen.
Packa bilen
En stor fördel med bilsemestrar jämfört med andra transportformer är att det inte finns samma begränsningar vad gäller bagage. På flyget ingår vanligtvis en resväska där vikten är tydligt specificerad. Åker du tåg begränsas du av hur mycket du kan kånka på mellan stationen och hotellet. Bilen har såklart också begränsningar vad gällr utrymme, men du får med dig mer än vid de flesta andra transportslag. Bilen kan dessutom utrustas med en takbox vilket ger ytterligare lastkapacitet.
Packa säkert
När du packar bilen finns det ngra saker som är bra att tänka på för att färdas smidigt och säkert. Den tyngsta lasten ska alltid placeras närmast baageutrymmets golv för att inte påverka bilens tyngdpunkt för mycket. Om du kör en kombi bör du använda ett skyddsnät eller galler mellan bagage- och passagerarutrymmet. Du bör inte heller lasta tunga saker ovanför baksäteskanten eftersom nätet och gallret inte kan stå emot lika mycket vid en krock.
Packa smart
Om du ska ut i Europa och har flera övernattningar inplanerade är det bra att packa klädombyten och badrumsartiklar m.m. i en separat kabinväska. Detta gör att ni slipper släpa med er stora resväskor till hotellrum där ni bara ska sova en natt.
Resan
Under resans gång uppstår ständigt kostnader. Det gäller att tanka bilen med jämna mellanrum. I utlandet används ibland andra namn för diesel eller 95-oktanig bensin. I Tyskland heter Blyfri 95 Super och Blyfri 98 heter Super Plus. I Frankrike heter diesel Gazole.
För att komma ut ur Sverige i söder måste man ta sig över Östersjön eller Öresund. I de flesta fall är det snabbast att åka via Danmark, antingen med färja eller Öresundsbron. Därefter kan man köra Stora Bält-bron om man ska västerut mot Nederländerna och Frankrike. Ska man däremot rakt söderut genom Tyskland är det bättre att ta färjan mellan Rödby (Danmark) och Puttgarden (Tyskland). Ett alternativ är också att ta färja till Tyskland och hoppa över Danmark helt och hållet. Bl.a. genom färjelinjerna Göteborg-Kiel, Trelleborg-Rostock, Trelleborg-Travemünde eller Trelleborg-Sassnitz.