Tågluffa

admin | 13 november, 2013 |

Att tågluffa innebär att man som turist färdas med tåg som transportmedel. Det är dock sällan som man använder begreppet vid en tur- och returresa. Att tågluffa brukar vanligtvis innefatta flera resmål och ofta är man på resande fot under en längre tid.

Att tågluffa i Europa

Det är sedan lång tid tillbaka många som väljer att tågluffa inom Europa. På 80-talet blev tågluffandet rejält stort i Sverige och Inter-Railkortet infördes, ett tågluffarkort som gäller i alla europeiska länder samt i Turkiet. Ett Inter-Railkort är giltigt under en viss tidsperiod, exempelvis fyra veckor, vilket gör resan smidig eftersom man bara kan hoppa på och av tågen som man vill.

Tågluffa i andra världsdelar

Även fast det numera är vanligare att turister reser med flyg så lever tågluffarkulturen kvar. Dessutom har det blivit vanligare att tågluffare beger sig utanför Europa. Östra Asien såsom Vietnam, Kina och Thailand är attraktiva resmål för tågluffaren. I dessa länder gäller ännu inget tågluffarkort, men biljetterna är ofta mycket billiga.

Att tänka på

Om man planerar att tågluffa finns det en del saker man behöver tänka på inför resan. Det första är vad man vill ha ut av sin resa. När du vet att du söker tropisk värme, kultur, stadspuls eller något annat kan du börja planera din rutt. Eftersom tågresorna mellan resmålen kan vara långa och ta mycket tid av din semester är det väl värt att lägga tid på att ha koll på hur och när tågen går. Vissa föredrar att ta nattåg eftersom man då får ut mer av dagarna under semestern. En annan viktig sak att tänka på är packningen. När du är på resande fot under lång tid är det värt att prioritera vad du vill ha med dig, samt se till att ha en effektiv ryggsäck. Dra nytta av erfarenhet från andra som har tågluffat och fråga runt eller läs på om vad som är viktigt att ta med sig.