Campingsemester i Sverige

admin | 2 februari, 2018 |

Camping är ett av de vanligaste sätten att semestra på i Sverige, eftersom det är ett billigt och enkelt sätt att komma ut i naturen. En campingplats kan dock vara så mycket mer än ett tält eller en husbil. Idag finns femstjärniga campingar med faciliteter som passar både barnfamiljer och par, och den som vill bada eller ha full service. Många campingplatser har både minigolf, pool och barnpassning, men du kan också välja en mer avskild camping för en avkopplande naturupplevelse.

Fundera först på vart du vill campa, nära en storstad, en attraktion eller stranden? Kanske vill du hitta en camping i Karlskrona med havsnära läge? Kommer ni att campa i tält, stuga eller husvagn? Det billigaste alternativet är att tälta eller ta med sin egen husbil, då kostnaden är cirka 200–300 kronor per natt för en plats på campingen. Att hyra stuga kostar oftast några hundra kronor per natt, men kan också ha fler bekvämligheter och då bli lite dyrare. Viktigt är att boka in sig tidigt då många av de mest populära campingplatserna snabbt fylls upp under högsäsongen. Exempel på populära campingar är Kneippbyn på Gotland, som har alla moderna faciliteter och nära till vattenland, Axevalla travcamping för den travintresserade med gångavstånd till Skara Sommarland, och Pite Havsbad med en lång sandstrand nära polcirkeln. Det finns dock gott om campingar nära sjö och kust i hela Sverige.

För att kunna utnyttja en campingplats i Sverige behövs campingkortet Camping Key Europe, som både fungerar som inträde och försäkring. Du kan beställa på nätet innan resan eller när du anländer till campingen. Varje år listas de bästa svenska campingplatserna som fått högsta betyg. Det innebär bra standard och många faciliteter som oftast passar barnfamiljen. För dig som vill ha mer avskildhet går det att välja enklare campingar som har mindre utbud och färre campingplatser. Här finns gott om ställen att välja på, som Öland eller Österlen med närhet till havet och naturreservat.