Skidsemester

admin | 9 februari, 2016 |

Att åka på semester till fjällen är ett populärt nöje som fortsätter att locka besökare år efter år. Det är en upplevelse för alla sinnen att åka på en härlig skidsemester där man både får möjlighet att testa kroppens möjligheter i skidbacken samt koppla av på after ski och i skog och mark. Att besöka de svenska fjällen är dessutom en upplevelse i sig, och även om våra toppar inte kan mäta sig med Österrikes eller Frankrikes, är de nog så imponerade och fullgoda alternativ till utlandsresor.

En semester i fjällen behöver dock inte enbart handla om skidåkning. Det finns mycket annat att göra i de svenska fjällen, som till exempel att åka skoter. Många skidorter har speciella skoterleder och erbjuder besökare att hyra en skoter och utforska skog och mark på egen hand. Eller varför inte prova på isfiske eller åka hundspann? Den mindre äventyrslystne kanske nöjer sig med en fjällvandring i det vackra landskapet, med eller utan guide.

Utförsåkning i fjällen

Utförsåkning innebär att man åker utför en backe, och det kan ske inom de olika sporterna slalom, storslalom, super-G och störtlopp för att nämna några. Den vanlige semesterfiraren åker främst slalom, och de flesta vinterorter har bra skidskolor för alla åldrar och kunskapsnivåer. Att åka utför är roligt och kräver både balans, styrka och koordination. Kända orter i Sverige för just utförsåkning är Åre, Sälen, Idre och Vemdalen för att nämna några.

Längdskidåkning i svenska fjäll

Att åka skidor i horisontellt läge blir alltmer populärt. Längdskidåkning är ingen lätt match utan kräver styrka och uthållighet, och alltfler skiddestinationer satsar på väl preparerade längdskidsspår tillsammans med speciella kurser i just längdskidåkning och kurser i vallningsteknik och digitala kartor. Utförsåkning kan också ses som en mer familjär och social typ av vinteräventyr, även om längdskidåkningens mara Vasaloppet är allt annat än en fikapaus i skogen.

Kiruna

Upplev Norrland på längdskidor genom att ha Camp Ripan i Kiruna som bas. Deras anläggning är komplett med bl.a. restauran och hotell Kiruna, samt att de arrangerar en stor mängd aktiviteter.

Järvsö

Järvsö är beläget i sydvästra Norrland 31 mil från Stockholm. Här erbjuder Järvsöbacken på bra utförsåkning samtidigt som det finns bra möjligheter för längdskidåkning.