Charter

admin | 13 november, 2013 |

Att åka på chartersemester är för många ett perfekt sätt att för ett tag släppa på alla måsten och ”bara vara”. Att slippa planera allt inför semestern gör att du kan koppla av och bara njuta. Många resebolag som anordnar charterresor erbjuder arrangerade aktiviteter och dagsutflykter. Som barnfamilj är det ofta tacksamt om det finns aktiviteter på hotellet för barnen.

 

Charterresa

När man köper en chartersemester ingår ofta flyg eller tågresa samt boende på hotell. Konceptet med en charterresa bygger på att resenären slipper planera allt på egen hand. Reseledare finns ofta på plats, antingen på hotellet eller i närområdet. En charterresa kan vara mer eller mindre styrd. Vissa vill ha flexibilitet för att kunna bestämma på plats vad man vill göra från dag till dag. Andra väljer charterresor där ”all inclusive” ingår på hotellet, vilket innebär att samtliga måltider ingår i priset.

 

Den svenska charterturismen föds

Första charterresan

Vickers VC.1 Viking 1953 som tog de första cherterresenärerna till Mallorca.

När den lagstadgade tre veckors semestern infördes i Sverige i början på 50-talet, uppstod det allt fler researrangörer. Viljan att resa utanför Sveriges gränser spirade och därpå växte fascinationen kring utlandsresor jämsides med den svenska levnadsnivån som alltmer frodades. Sällskapsresorna gjorde entré och inget annat lockade som dessa färdiga semesterpaket. Den första flygresan som var chartrad gick från Bromma till Hamburg i Tyskland, denna var ej en paketresa. Men året därpå, 1955 flög svenskar från Stockholm till Mallorca. Därmed var den svenska charterturismen född. Resorna som följde gick till Teneriffa och Gran Canaria.

 

Vart beställer jag resan?

Det finns en uppsjö av resebolag som erbjuder chartersemestrar, men de största och mest etablerade bolagen är bland annat Apollo, Fritidsresor och Ving. Eftersom många resebolag har liknande upplägg och resmål är det värt att jämföra priser. Det finns många sajter som har riktat in sig på att just jämföra priser och kvalitet på charterresor. Ta dig tid att jämföra olika charterresor och resebolag så att du får ut så mycket som möjligt av din resa, till ett rimligt pris.

I en charterresa ingår resan, login och däribland mat. Charterflygningarna sker under en viss säsong och transporterna anordnas genom att researrangörerna antingen hyr flygplan samt besättning, eller som i denna moderna tid äger sina flygbolag. När man har köpt en paketresa omfattas man av ett specifikt konsumentskydd, den så kallade statliga resegarantin. Det innebär att man som resenär får hjälp av den svenska staten om något går fel när man befinner sig utomlands semester, det kan röra sig om naturkatastrofer exempelvis. Paketresorna och flygningarna säljs via ett charterbolag.

Att chartra kan man även göra med buss, båt och tåg.

 

Resmål

Det första du behöver fundera över är vart du vill åka. Populära charterresmål är bland annat Spanien, Grekland och Thailand. Vart du ska åka beror på vad du vill ha ut av din resa. Den som söker lugn och ro, eller ett tryggt och barnvänligt område med fina badstränder kanske väljer att åka till Mauritius eller Kreta. Medan de som söker nattliv hellre åker till Cypern eller Kos. Fråga ditt resebolag om du är osäker på vilket resmål som matchar dina kriterier. All inclusive-resor är mycket omtyckta. Ett av de mest populära resmålen är Medelhavet och Adriatiska havet. Länder som Cypern, Grekland, Italien, Kroatien och Malta samt Turkiet lockar i allra högsta grad.

 

Cypern / Ayia Napa

På Cyperns östra sida finns populära semesterorten Ayia Napa. Staden är Cyperns största turistort och har ett stort utbud av restauranger, diskotek och butiker. För den gillar strandlivet så bjuder Ayia Napa ett rikt och vackert beach liv med sol och bad i kristallklart vatten. Ta på dig din bikini och ge dig av till stranden. Österut finns det fantastiska snorkelgrottor att utforska vid Konnos Bay.

Ayia Napa är ett av de populäraste charter resemålen och passar både för den fartfyllda semesterfiraren som den lugna.

 

Kroatien / Dubrovnik

Vackra Dubrovnik i Kroatien är välförsedd med skönhet. Här får turisten njuta av byggnadskonst och vackra sedvärdheter som Dubrovniks ringmur, katedraler och palats samt pittoreska gator och torg. Dubrovink är pärlan på Balkanhalvön som bjuder på en härlig skärgård invid Adriatiska havet, kustremsan är rikt med klipp- och klapperstenstränder. Det välbehagliga klimatet har även betydelse för Dubrovniks popularitet. Med dess åtskilliga soltimmar och frodiga grönska med persikoträd, inger det en känsla av gudomlighet. Likt Balkanhalvöns egna paradis. Det kroatiska köket lockar därpå med sin goda mat och viner.

Dubrovnik är ett oförglömligt resemål som turister världen över återkommer till år efter år.

 

Turkiet / Alanya

Alanya, staden som besöks av ett stort antal turister varje år. Orten finns i sydvästra Turkiet och ligger på en halvö. Det som lockar denna mångfald av semesterfirare är det nöjesliv som Alanya bjuder på. Förutom varma soldagar med strandliv och bad i Medelhavet, så företer staden turisterna med ett härligt nattliv med dansklubbar, barer och restauranger. Dagtid erbjuder Alanya sina turister med bra shopping och utflykter till bland annat Pamukkales vita klippor.

I Alanya pulserar semesterlivet i en härlig atmosfär och inger en förnimmelse av tusen och en natt-känsla.

 

Tips på charter researrangörer:

www.ving.se
www.apollo.se
www.solresor.se
www.fritidsresor.se
www.turkietresor.se
www.kroatienspecialisten.se

 

”Om du ser ut som på ditt passfoto, då behöver du ut och resa”

Earl Wilson, var en amerikansk journalist, skvaller krönikör och författare.

 

svenskt-pass2