Lån eller kredit inför semestern

admin | 11 augusti, 2016 | COMMENTS:Comments Closed

I vissa situationer kan det vara bra att ha lite extra pengar eller en extra buffert om något skulle hända. Ett sådant tillfälle kan vara inför semestern. I vissa lägen vet du med dig att du snart kommer att få in pengar igen, och då kan det vara lägligt att ta ett privatlån (kallas också blancolån och snabblån) eller ansöka om kredit för kunna genomföra din efterlängtade semesterresa utan att oroa dig för att pengarna tar slut. I den här artikeln berättar vi mer om vilka alternativ det finns för att förstärka semesterkassan och vilka möjligheter som finns om man har betalningsanmärkningar.

Att ansöka om lån eller kredit

Många finansbolag erbjuder två huvudsakliga former av finansiella tjänster: lån och kredit. Vid ett lån ansöker du om en viss summa och får in den på ditt konto hos din vanliga bank. Du får sedan hem en eller flera fakturor och du måste ha betalat tillbaka lånet inom en viss tid. Om du vet att du kommer att behöva använda pengarna är detta smidigast. Du kan då till exempel ta ut dem och växla in dem så att du får rätt valuta om du ska åka utomlands.

Om du snarare behöver ha en extra buffert om du skulle få oförutsedda utgifter under semestern kan det vara lämpligare att ansöka om kredit. Precis som vid lån gör du en ansökan även för kredit, men du får inte in den beviljade krediten på ditt konto. Om det sedan skulle bli så att du behöver föra över en del av, eller hela, krediten till ditt konto gör du det via din användare på långivarens hemsida. Det görs oftast omgående, oavsett bank. Du betalar endast tillbaka det du faktiskt tagit ut av krediten, och det är på det du har tagit ut som du betalar ränta. Om du inte vet om du faktiskt kommer att behöva använda summan i fråga är kredit ett bra alternativ.

Kredit eller lån med betalningsanmärkning

Alla långivare måste göra en kreditupplysning på sina kunder, alltså låntagaren. Även om det står att kreditupplysningen inte görs via just Upplysningscentralen görs alltså en kreditupplysning, även om det inte blir via just Upplysningscentralen. Det finns flera företag som erbjuder till exempel banker kreditupplysning.

Vissa långivare erbjuder lån även om du har betalningsanmärkningar. Det beror dock på vad de gäller och hur många du har. När du ansöker om privatlån eller kredit är det i första hand din inkomst, eventuella betalningsanmärkningar och skulder samt den summa du ansöker om som avgör om du får lån. Om du har betalningsanmärkningar eller varit försenad med betalningen av lån tidigare hos samma långivare finns det risk för att du inte får låna den summa du ansöker om.

Om du inte har möjlighet att ta privatlån eller kredit över huvud taget kan du få en ekonomisk buffert genom att belåna en ägodel vid en pantbank. Du tar med dig det föremål du vill belåna och får det värderat av pantbanken. Föremålet fungerar som säkerhet, och du får tillbaka det när du lämnar tillbaka pengarna (värdet på föremålet) och räntan på lånet. Om du inte betalar tillbaka lånet och räntan får pantbanken sälja föremålet för att få tillbaka sina pengar.

Category: Ekonomi

Comments are closed.